Education

Uttarakhand GK 2018 in English and Hindi Part 1

Uttarakhand GK 2018  in English and Hindi for Competition Exams:

Here you will find some important questions related to General knowledge of Uttarakhand. Uttarakhand was previously known as Uttranchal.

Question 1: What is the meaning of Uttarakhand ?

Ans: Devbhumi or Land of the Gods ( Because Uttarakhand has many Hindu temples and pilgrimages.

Question 2: When was state of Uttarakhand was formed?

Ans: Uttrakhand was formed on 9 November, 2000 and became the 27th state of India.

Question 3: How many divisions are there in Uttarakhand?

Ans: Two , these are Garhwal and Kumaon

Question 4: How many districts are there in Uttarakhand?

Ans: 13

Question 5: Which is the capital of Uttarakhand?

Ans: Dehradun

Question 6: High court of Uttarakhand is located in which district?

Ans: Nainital

Question 7 : Which is the largest city of Uttarakhand state?

Ans: Dehradun

Question 8: Uttarakhand was conceded to British in which year?

Ans: 1816 by Treaty of Sugauli

Question 9 : What is the rank of Uttarakhand among Indian states population wise?

Ans: 20

Question 10: Who is the present Governor of State of Utarakhand?

Ans: Mr. Krishan Kant Paul

Question 11: Who is the present Chief Minister of Uttarakhand?

Ans: Mr. Trivendra Singh Rawat

Question 12: Who is the speaker of House in Uttarakhand?

Ans: Premchand Aggarwal

Question 13: How many seats are there in state legislature of Uttarakhand?

Ans: 71

Question 14: How many Rajya Sabha seats are there from state of Uttarakhand?

Ans: 3

Question 15 : How many Lok Sabha seats are there from state of Uttarakhand?

Ans: 5

So these are some important Uttarakhand GK 2018 in English and Hindi question for various competition exams.

 

 

 

 

 

 

 

 

The post Uttarakhand GK 2018 in English and Hindi Part 1 appeared first on General knowledge quiz | IAS preparation | GK India videos.

Source: GK

Leave a Reply

Your email address will not be published.