Education

Uttar Pradesh General Knowledge GK Questions and answers in English and Hindi

Uttar Pradesh General Knowledge GK Questions and answers  in English and Hindi:

Here you will find very important Uttar Pradesh General Knowledge GK questions and answers in hindi for various competition exams.

Question 1: Uttar Pradesh attained statehood on which date?

Ans: 24 Jan, 1950

Question 2: What is the total area of Uttar Pradesh?

Ans: 243,290 square km

Question 3: What is the rank of Uttar Pradesh among Indian states area wise?

Ans: 4th

Question 4: What is total population of Uttar Pradesh according to 2011 census?

Ans: 199,812,341

Question 5: What is the rank of Uttar Pradesh among Indian states population wise?

Ans: First

Question 6: What is the population density in Uttar Pradesh according to 2011 census?

Ans: 820 / square km

Question 7: What is the official language of Uttar Pradesh?

Ans: Hindi

Question 8 : What is additional official language of Uttar Pradesh?

Ans: Urdu

Question 9: What is the literacy rate in Uttar Pradesh?

Ans: 69.72%

Question 10: What is Male literacy rate in Uttar Pradesh?

Ans: 79.24%

Question 11: What is Female literacy rate in Uttar Pradsh?

Ans: 59.26%

Question 12: How many divisions are there in Uttar Pradesh?

Ans: 18

Question 13: How many districts are there in Uttar Pradesh?

Ans: 75

Question 14: Uttarakhand was carved out of Uttar Pradesh in which year?

Ans: 9 November, 2000

Question 15: How many states touch the border of Uttar Pradesh?

Ans: 9 states

 

 

The post Uttar Pradesh General Knowledge GK Questions and answers in English and Hindi appeared first on General knowledge quiz | IAS preparation | GK India videos.

Source: GK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *