Education

Rajasthan General Knowledge Questions- Rajasthan GK questions with Answers

Rajasthan General Knowledge Questions- Rajasthan GK questions with Answers:

Following are important Rajasthan general Knowledge questions which explains about Rajasthan GK questions with answers in English.

Question 1: Which is the largest state in India area wise?

Ans: Rajasthan

Question 2: What is the total area of Rajasthan?

Ans: 3,42,239 Square km, It is 10.4% of total area of India.

Questions 3: Which is the largest city of Rajasthan?

Ans: Jaipur

Question 4 : How many districts are there in Rajasthan?

Ans: 33

Question 5: How many seats are there in legislature of Rajasthan?

Ans: 200

Question 6: What is the total population of Rajasthan according to 2011 census?

Ans: 68,548,437

Question 7 : What is the rank of Rajasthan in India population wise?

Ans: 7th

Question 8 : What is population density of Rajasthan?

Ans: 200/Square km.

Question 9 : How many Lok Sabha seats are there from Rajasthan?

Ans: 25

Question 10: How many Rajya Sabha seats are there from Rajasthan?

Ans: 10

Question 11 : Which city of Rajasthan is known as Pink city?

Ans: Jaipur

Question 12: Which city of Rajasthan is known as City of Lakes?

Ans: Udaipur

Question 13: Who was the first Chief Minister of Rajasthan?

Ans: Heera Lal Shastri. He remained I office from 7 April 1949 to 5 January 1951.

Question 14: Who was the longest serving CM of Rajasthan?

Ans: Mohan Lal Sukhadia was the longest serving Chief minister of Rajasthan. He remained in office from 13 November, 1954 to 13 March, 1967

Question 15: Who was the first Governor of Rajsthan?

Ans: Maharaj Man Singh II

 

 

 

The post Rajasthan General Knowledge Questions- Rajasthan GK questions with Answers appeared first on General knowledge quiz | IAS preparation | GK India videos.

Source: GK

Leave a Reply

Your email address will not be published.