Education

Madhya Pradesh General Knowledge GK questions and Answers in English

Madhya Pradesh General Knowledge GK Questions and Answers:

Here you will find some important facts and questions of Madhya Pradesh General Knowledge GK Questions and Answers for preparation of various competition exams.

Question 1: When was Madhya Pradesh state was formed?

Ans: In 1956, the states of Madhya Bharat, Vindhya Pradesh, and Bhopal were merged into Madhya Pradesh . Madhya Pradesh is also known as Heart of India due to its central location in the country.

Question 2: What are the latitudes and longitudes of Madhya Pradesh?

Ans: Latitude 21.2°N-26.87°N and longitude 74°59′-82°06′ E

Question 3: Which city is the capital of Madhya Pradesh?

Ans: Bhopal

Question 4: Which is the largest city in Madhya Pradesh ?

Ans: Indore

Question 5: What is the rank of Madhya Pradesh in India area wise?

Ans: 2nd rank

Question 6: What is the rank of Madhya Pradesh in India population wise?

Ans: 5th

Question 7: How many districts are there in Madhya Pradesh?

Ans: 51 Districts

Question 8: What is the total area of Madhya Pradesh?

Ans: 308252 Square km

Question 9: What is total population of Madhya Pradesh according to 2011 census?

Ans: 72,626,809

Question 10: What is population density in Madhya Pradesh?

Ans: 236 / Square km

Population density is the total number of people living in per square km of area.

Question 11: What is the literacy rate in Madhya Pradesh according to 2011 census ?

Ans: 69.32%

Question 12: What is Male Literacy rate in Madhya Pradesh ?

Ans: 78.73%

Question 13 : What is Female Literacy rate in Madhya Pradesh ?

Ans: 59.24 %

Question 14: What is Sex ratio in Madhya Pradesh according to 2011 census?

Ans: 931

Question 15: What is population growth of Madhya Pradesh from 2001 to 2011?

Ans: 20.35%

So these are some Madhya Pradesh General Knowledge GK questions and Answers in English. Keep in touch here for more study materials and questions.

 

The post Madhya Pradesh General Knowledge GK questions and Answers in English appeared first on General knowledge quiz | IAS preparation | GK India videos.

Source: GK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *