Education

Latest Current Affairs February 2018 in English-General Knowledge India

Latest Current Affairs February 2018 in English-General Knowledge India

Hi students, following questions are from latest current affairs 2018 and will help you in many exams.

Ques 1:- Martyr Day is celebrated on which date?

Ans: 30th January

Ques 2:- Who is the only Tennis player to win 20 grand slam tournaments?

Ans: Roger Federer 

Roger Federer is a Swiss professional tennis player who is currently ranked world No. 1 in men’s singles tennis by the Association of Tennis Professionals.

Ques 3:- Which country has recently declared a state of emergency amid political unrest?

Ans: Maldives

President Abdulla Yameen made that declaration in the early hours of 5th February this year.
Two Supreme Court judges – of a total of four – have been arrested along with former president Maumoon Abdul Gayoom.The situation in the Indian Ocean nation began when the Supreme Court ordered the release of nine opposition leaders, but Yameen refused to comply.

Ques 4:- What is the range of recently test fired Agni 5 missile by India?

Ans: 5000Km

Agni-V is an intercontinental ballistic missile developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) of India
Agni V is part of the Agni series of missiles, one of the missile systems under the original Integrated Guided Missile Development Program.India has recently test fired it and it has a range of around 5000 kilometres.

Ques 5:- Which Indian actor has been awarded Crystal award by world Economic Forum recently?

Ans: Sharukh Khan

Superstar Shah Rukh Khan has said he feels honoured to receive the 24th Crystal Award along side Elton John and Cate Blanchett.

The Annual Crystal Awards ceremony, which opens the World Economic Forum summit in the Swiss ski resort, celebrates the achievements of outstanding artists who have shown exemplary commitment to improving the state of the world.

More Latest current affairs February 2018 Questions are here below.

Ques 6:- Who has been named as new Chief Election Commissioner of India?

Ans: Om Prakash Rawat

The Chief Election Commissioner heads the Election Commission of India, a body constitutionally empowered to conduct free and fair elections to the national and state legislatures
Sukumar sen was the first chief election commissioner of india.

Om Prakash Rawat has been appointed as the new Chief Election Commissioner.
Mr Rawat, who is currently an Election Commissioner has succeedd the outgoing chief election commissioner Achal Kumar Joti

Ques 7:- Which film has won the best film award in film Fare awards 2018?

Ans: Hindi Medium

This film also featured Irfan Khan who also won the best actor award for this film Hindi medium

Ques 8:- Who has been awarded the best Actor award in Film Fare award 2018?

Ans: Irfan Khan

Ques 9:- Which private cab company has collaborated with NASA under Air pilot project?

Ans: Uber

Ques 10:- Which cricket team has crossed playing 500 matches in Ranji trophy?

Ans: Mumbai

Ques 11:- Who has won the woman singles title in Australian open, 2018?

Ans: Caroline Woziancki

Caroline Wozniacki is a Danish professional tennis player. She is currently world No. 2 and a former world No. 1 in singles in the WTA Tour.

Ques 12:- Which country has recently declared Yoga as a sports activity?

Ans: Saudi Arabia

Saudi Arabia has recently officially approved Yoga as a sporting activity under its Ministry of Trade and Industry.
So, anyone who now wishes to practice or teach yoga can do so by applying for and procuring a licence for the same.

Ques 13:- World Economic forum 2018 meeting was held in which city?

Ans: Davos

The World Economic Forum is a Swiss nonprofit foundation, based in Geneva, Switzerland. It was Recognised in 2015 by the Swiss authorities as an “other international body” under Switzerland’s Host State Act 2007

The forum is best known for its annual meeting at the end of January in Davos, Switzerland. The organization also convenes some six to eight regional meetings each year in locations across Africa, East Asia, and Latin America, and holds two further annual meetings in China, India and the United Arab Emirates

Ques14 :-Indira Gandhi prize for Peace, disarmament and development for year 2017 was given to whom?

Ans: S. Manmohan Singh

Ques 15:- The roadmap for which dialogue was discussed at recently held UNFCC (COP 23) summit at Bonn?

Ans: Talanao Roadmap

You can find more Latest Current Affairs February 2018 in English-General Knowledge India in our youtube channel and our app on google play store.

 

 

 

 

The post Latest Current Affairs February 2018 in English-General Knowledge India appeared first on General knowledge quiz | IAS preparation | GK India videos.

Source: GK

Leave a Reply

Your email address will not be published.