Education

Indian National Congress GK Questions – Indian History Crash Course part-1

Indian National Congress GK Questions – Indian History Crash Course part-1:

Following are important questions from Indian National Congress, its history, formation and various sessions of INC.

Question 1. Who was the founder of Indian National Congress in 1985?

Ans: Mr. A.O. Hume , He was a retired ICS officer.

Most of the questions asked in UPSC or other state level exams on this topic are asked from the various presidents of Indian National congress. so we have to remember these.

Question 2: Who was the first president of Indian National Congress?

Ans: W.C. Bonnerjee ( Wyomesh Chandra Bonnerjee).

He presided over the 1985 session of INC held in Bombay.

Question 3: How many delegates attended the first session of Indian National Congress ( INC) ?

Ans: 72

Question 4: Who was the first women president of INC?

Ans: Annie Besant. She presided over the 1917 Calcutta session of INC.

Question 5 : Who was the first Indian women to become the president of INC?

Ans: Sarojini Naidu. She presided over the 1925 Kanpur session of INC.

Question 6 : Which phase of Indian National movement is considered as phase of moderates?

Ans: 1885-1905

Question 7: Which person said about INC that it is only a microscopic minority?

Ans: Lord Dufferin

Question 8 : Who said that: The Congress is tottering to its fall and one of my great ambitions , while in India is to assist it to a peaceful demise?

Ans: Lord Curzon

Question 9: Mahatma Gandhi chaired which session of INC?

Ans: 1924, Belgaun session

Question 10: Subhash Chandra Bose  chaired which session of INC?

Ans: 1938, Haripura and 1939, Tripuri. However in 1939 session, he resigned and rest of the session was chaired by Rajendra Prasad

Question 11: Indira Gandhi chaired which session of INC for the first time?

Ans: 1959, Special session in Delhi

The post Indian National Congress GK Questions – Indian History Crash Course part-1 appeared first on General knowledge quiz | IAS preparation | GK India videos.

Source: GK

Leave a Reply

Your email address will not be published.