Education

India GK Questions and Answers for all Exams

Ques 1:- Which is the largest bird in the world?

Ans: Ostrich

Ques 2:- Which is the smallest bird in the world?

Ans: Humming bird

Ques 3:- What causes decay of teeth?

Ans: Bacterial infection in the teeth can lead to decaying of teeth.

Ques 4:- Red blood cells are destroyed in body in which organ ?

Ans: Red Blood cells carry Hemoglobin which help in the transport of oxygen to tissues in the body is destroyed in Spleen.

Ques 5:- What is the process of movement of water in plants?

Ans: The process of movement of water in plants from the earth through stems and leaves is called as Transpiration.

Ques 6:- Who was the first Guru in Sikh religion?

Ans: Shri Guru Nanak Dev Ji was the first Sikh guru who laid down the foundation of Sikh religion.

Ques 7:- Which is the biggest cave temple in India ?

Ans: Ellora cave temples are the biggest cave temples in India

Ques 8:- Which is the highest gateway in India?

Ans: Buland Darwaza located in Fatehpur Sikri is the highest gateway in India.

Ques 9:- Who is known as the father of English poetry ?

Ans: Geoffrey Chaucer is known as the father of English poetry.

Ques 10:- Which language has the  richest vocabulary ?

Ans: English language has the richest vocabulary among all languages.

Ques 11:- Which is the oldest Indian language ?

Ans: Tamil is the oldest Indian language.

Ques 12:- The book “We Indians” was written by ?

Ans: Khushwant Singh

Ques 13:- How many lines does a Sonnet have ?

Ans: 14 lines , The first part with eight lines is called octave

The second part with six lines is called sestet

Ques 14:- In India the first television programme was broadcasted in which year?

Ans: 1959

Ques 15:- The famous book “Anandmath” was authored by whom?

Ans: Bankim Chander Chatopadhaya

 

 

The post India GK Questions and Answers for all Exams appeared first on General knowledge quiz | IAS preparation | GK India videos.

Source: GK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *