Education

GK Questions on Extremist Phase in Indian History- Indian history Crash Course part-2

GK Questions on Extremist Phase in Indian History- Indian history Crash Course part-2

Following are some of the most important questions on Extremist phase of Indian National movement.

1. Which is the period considered as Extremist phase in Modern Indian history?

Ans: 1905-1917

2. Which Extremist leader published two newspapers named as Kesari and Maratha?

Ans: Bal Gangadhar Tilak

3. Who is known as Grand Old man of India?

Ans: Dadabhai Naoroji- He also gave Drain of Wealth theory.

4. Ganpati festival and Shivaji festivals were organized by which freedom fighter?

Ans: Bal Gangadhar Tilak

5. Who said that Swaraj is my birth right and I will have it?

Ans: Bal Gangadhar Tilak

6. Lala Lajpat Rai presided over which session of Indian National Congress?

Ans: 1920 session

7. Which freedom fighter started the journal named as Yugantar in Bengali language?

Ans: Sri Aurobindo Ghosh

8. Which freedom fighter adopted the path of spirituality after Surat split?

Ans: Sri Aurobindo Ghosh

9. Partition of Bengal was done in which year?

Ans: 1905

10. Which session of Indian National Congress led to Surat split?

Ans: 1907

11. Partition of Bengal in year 1905 led to which movements?

Ans: Swadeshi and Boycott movement

12. Which leader presided over the 1905 Benaras session of Indian National congress in which Swadeshi and Boycott movements were started?

Ans: Gopal Krishan Ghokle

13. All India Muslim league was started in which year?

Ans: 1906

14. Who started All India Muslim league?

Ans: It was formally proposed by Nawab Salimullah Khan and supported by Hakim Ajmal KhanMaulana Muhammad Ali JauharZafar Ali KhanSyed Nabiullah, a barrister from Lucknow, and Syed Zahur Ahmad, an eminent lawyer, as well as several others. ( wikipedia reference)

15. The goal of Swaraj for Indian people was adopted in which year ?

Ans: 1906, Calcutta session of INC

 

 

The post GK Questions on Extremist Phase in Indian History- Indian history Crash Course part-2 appeared first on General knowledge quiz | IAS preparation | GK India videos.

Source: GK

Leave a Reply

Your email address will not be published.