Education

Delhi General Knowledge Questions For GK Competition Exams

Delhi General Knowledge Questions For competitive Exams : 

Following are some the very important Delhi General Knowledge questions for competitive  Exams. So If you are preparing for any competition exams like IAS, PCS, SSC, UPSC, Law or CDS, NDA etc, these Delhi General Knowledge GK Questions will be useful for you.

Question 1: Delhi was made capital of India in which year?

Ans: 1911

Question 2: What is the latitude and longitude of Delhi?

Ans: Latitude : 28.38 N 
       Longitude : 77.12 E 

Question 3: Delhi was formed as Union Territory in which year?

Ans: 1956

Question 4: How many districts are there in Delhi?

Ans: 11

Question 5: What is the total area of Delhi?

Ans: 1484 Square Km.

Question 6: What is the rank of Delhi among all states and UTs in India area wise?

Ans: 31st

Question 7: What is the total population of Delhi according to 2011 census ?

Ans: 1,67,87941

Question 8: The National Capital Territory of Delhi is divided into how many revenue districts ?

Ans: Eleven

Question 9 : How many Municipal corporations are there in Delhi ?

Ans: Three

Question 10 : How many Lok Sabha seats are there in Delhi?

Ans: Seven

Question 11 : How many Rajya Sabha members are elected from Delhi?

Ans: Three

Question 12 : First battle of Tarain was fought in which year?

Ans: 1192 between Prithviraj Chauhan and Mu’izz al-Din ( Ghurid Empire) and won by Prithviraj Chauhan

Question 13 : Second battle of Tarain was fought in which year?

Ans: 1192 , Between Prithviraj Chauhan and Mu’izz al-Din Muhammad Ghori ( Ghurid empire) and Ghurid won it decisively.

Question 14 : Battle of Chandawar was fought in which year?

Ans: 1194, Between Muhammad Ghori and Raja Jaichand of Kannauj. It was won by Muhammad Ghori.

Question 15 : The third battle of Tarain was fought in which year?

Ans:  1216, Between Shamshuddin Iltutmish the king of the Mamluk dynasty also known as Slave dynasty, and Taj al-din Yildizin .

The post Delhi General Knowledge Questions For GK Competition Exams appeared first on General knowledge quiz | IAS preparation | GK India videos.

Source: GK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *